Tlen w wodzie kotłowej – jak wpływa na jej jakość?

Woda kotłowa jest najczęściej spotykanym surowcem w energetyce cieplnej i to zazwyczaj ona odpowiada za cały system ogrzewania budynku, który różni się tylko źródłem ciepła, którym może być energia elektryczna, czy też energia pochodząca ze spalania paliw stałych. Jak jednak na jakość wody wpływa tlen w wodzie kotłowej i jak pozbyć się jego nadmiaru?

Jak tlen w wodzie kotłowej wpływa na jej jakość?

Z pozoru wydawać by się mogło, że tlen w wodzie kotłowej jest absolutnie normalny i powinien być tam obecny. W końcu sama woda składa się między innymi z pierwiastka, jakim jest tlen. Jest to jednak nieprawda, gdyż mówimy tu nie o tlenie zawartym w wodzie, a swobodnie występujących cząsteczkach tlenu. Te mogą mieć bardzo negatywny efekt na jakość wody oraz poprawne działanie kotła.

Zazwyczaj za główne zagrożenie uznaje się to, że może pojawić się twarda woda kotłowa, gdy jest ona pełna związków na przykład wapnia. Sama obecność tlenu wpływa jednak równie źle na samą wodę kotłową, gdyż mogą one doprowadzić do przedwczesnej korozji kotła i szybszego jego zużycia.

Jak można zwalczać nadmiar tlenu w wodzie kotłowej?

Sposobów na poradzenie sobie z tlenem w wodzie kotłowej jest naprawdę wiele, lecz jeden z najbardziej skutecznych to zastosowanie w tym celu inhibitorów korozji. Są to specjalne związki, które przyciągają do siebie cząsteczki gazów i innych związków, które mogłyby doprowadzić do skorodowania kotła. Występują one w formie preparatu dodawanego do kotła i niezwykle skutecznie chronią one kocioł przed korozją.

Inny bardzo skuteczny sposób to na przykład zastosowanie magnetytu. Jest to związek, który zabezpiecza kocioł od wewnętrznej i przybiera tam formę cienkiej warstwy ochronnej. Jego działanie warto jednak wspomóc inhibitorami korozji, które oprócz tego pomagają w utrzymaniu wnętrza kotła w czystości i są w stanie zapewnić jego prawidłowe działanie przez naprawdę wiele lat. Dzięki nim tlen i inne związki w wodzie kotłowej nie będą już jakimkolwiek problemem.

Leave a Reply