W jaki sposób pracują producenci wyrobów wędliniarskich?
Producenci wyrobów wędliniarskich to często małe rodzinne firmy, które korzystają ze sprawdzonych rodzinnych przepisów. Jak wygląda proces wędzenia i dlaczego warto kupować tradycyjne wędliny?
Jak wygląda proces wędzenia?
Produkowanie wędlin to złożony proces. Prawidłowa technika i sposób przyrządzania są często tajemnicą rodzinną, przekazywaną przez wiele lat z pokolenia na pokolenie. Producenci wyrobów wędliniarskich dbają przede wszystkim o dobrą jakość mięsa. Nierzadko sami hodują zwierzęta na ubój, co daje im pewność, że są one odpowiednio odżywiane i nie faszeruje się ich antybiotykami lub innymi środkami. Jeśli producent nie ma możliwości prowadzenia hodowli, sprowadza mięso ze sprawdzonych miejsc.
Każdorazowo mięso musi posiadać odpowiedni certyfikat potwierdzający jego jakość. Wędzenie odbywa się za pomocą dymu z drzewa – buku, olchy lub drzewek owocowych. Zastosowanie różnego drewna może wpłynąć na smak wędliny. Oczywiście przed przystąpieniem do wędzenia mięso jest przyprawiane. Receptury znane i wykorzystywane są w rodzinie od lat, choć czasami ulegają także modyfikacjom. Jedno się nie zmienia. Do wyrobu tradycyjnych wędlin nie stosuje się środków chemicznych, ulepszaczy ani konserwantów.
Dlaczego warto kupować tradycyjne wędliny?
Pierwszym i najważniejszym powodem, dla którego warto zrezygnować z wędlin produkowanych masowo i kupować wędliny tradycyjne jest ich jakość. Są one zdrowsze i posiadają więcej wartości odżywczych. Wędliny kupowane w supermarketach mają w swoim składzie mnóstwo substancji chemicznych, barwników spożywczych, aromatów, wzmacniaczy smaku i przede wszystkim konserwantów. Ich nadmierne spożywanie może przyczynić się do powstania chorób układu trawiennego. Rodzinna masarnia w Kruszynie czy innych miejscowościach nie wykorzystuje żadnych polepszaczy smaku, a jedynie doprawia mięso, żeby wydobyć jego smak i aromat. Brak konserwantów sprawia, że mięso jest gotowe do spożycia maksymalnie 3 tygodnie.