Leczenie cukrzycy bardzo wspomaga dieta

Wśród licznych chorób gnębiących człowieka na początek listy wysuwa się dziś cukrzyca. Ze względu na przyczynę jej powstania wyróżnia się cukrzycę typu 1 i typu 2, oraz cukrzycę ciążową. W Polsce na cukrzycę choruje dwa miliony ludzi. U jednego miliona choroba nie daje objawów i wtedy mówi się, że przebiega bezobjawowo.

Cukrzyca jest to grupa chorób metabolicznych charakteryzujących się podwyższonym poziomem glukozy we krwi. Wynika to z defektu produkcji insuliny wydzielanej przez trzustkę. Przewlekły stan podwyższonego poziomu glukozy może uszkodzić, albo zaburzyć czynność lub wydolność wielu narządów w ciele człowieka. Najczęściej są to nerki, oczy, serce, naczynia krwionośne.

Cukrzyca typu 1 polega na niedostatecznym wydzielaniu insuliny podczas zachowania prawidłowej wrażliwości tkanek na insulinę. Jednak najczęściej występuje cukrzyca typu 2, która polega na zmniejszonej wrażliwości tkanek na insulinę. Jest jeszcze cukrzyca ciężarnych, która związana jest ze zmianami hormonalnymi podczas ciąży.

Dieta cukrzycowa

Każda osoba borykająca się z cukrzycą powinna znać zasady diety cukrzycowej. Gdyż dieta cukrzycowa jest podstawą leczenia tej choroby, bo obniża poziom cukru we krwi. Wiele osób chorych na cukrzycę obawia się tego, że gdy zacznie stosować dietę, to odtąd jedzenie będzie niesmaczne i jednolite. Lecz to tylko fałszywy mit nie mający nic wspólnego z rzeczywistością. Gdyż dieta diabetyka może być także bardzo zróżnicowana i smaczna. Na talerzu nie musi być jednostajnie, lecz może być smacznie i kolorowo. Ponadto dieta cukrzycowa nie jest skomplikowana, czego lęka się wielu.

W diecie cukrzycowej trzeba patrzeć na to, aby była to dieta pozwalająca walczyć z nadwagą. Gdyż nadwaga, to najgorszy wróg cukrzycy. Cukrzyca typu 2 bardzo często powstaje na wskutek złego odżywiania i nagromadzenia tkanki tłuszczowej. Trzustka i wątroba nie są w stanie nadążyć nad przerabianiem zjedzonych treści pokarmowych. Następuje zachwianie ich właściwej pracy. Gdy dzieje się to długo organizm tyje i pojawia się cukrzyca typu 2. Najważniejsze dla diabetyka jest to, aby węglowodany nie dostarczały w diecie więcej niż 30% energii. A więc należy ograniczyć w posiłkach węglowodany proste, jak słodycze, soki, napoje, owoce. Oraz ograniczyć węglowodany złożone np. makaron, ryż, chleb, ziemniaki, kasze. Przy czym trzeba wiedzieć, że dobór ilości węglowodanów jest dopasowany do jednostki. Natomiast diabetyk może pozwolić sobie na wysokiej jakości tłuszcz.

Diabetycy posiłki powinni jeść o jednakowych porach i najlepiej, gdy posiłków jest pięć. Warto pamiętać również, że ważnym posiłkiem dla cukrzyka jest śniadanie, które powinno być białkowo-tłuszczowe. Gdyż po przebudzeniu jest największa reakcja na spożyte cukry i wówczas najłatwiej o hiperglikemię. Równie ważna jest kolacja, która powinna zwierać porcję węglowodanów. Po to, aby utrzymać stabilny poziom cukru we krwi podczas odpoczynku nocnego. W diecie cukrzyka nie trzeba zapominać o warzywach, bo posiadają one błonnik, który spowalnia wchłanianie cukru z żywności. Jak również reguluje pracę jelit i przyspiesza metabolizm. A to znaczy, że wspomaga odchudzanie.

Leave a Reply